Fare Ilaçlama


Fare ilaçlama nasıl yapılır?

Detay ilaçlama olarak fare ilaçlaması yapılacak olan mekanda profesyonel ilaçlama elemanımı mekanı dolaşarak farelerin giriş-çıkış yaptığı noktaları veya farelerin yuvalanma yaptıkları yerleri tespit etmeye, eğer tespit edilirse bu noktaların kapatılmasını sağlamak gereklidir kimi durumlarda bu noktalar tespit edilemeyebilir. Bu durumda ise tahmin muhtemel geçiş yollarına kemirgen takip istasyonu ve yahut canlı fare yakalama kapanı kurulabilir. Bu istasyonlar profesyonel haşere ve böcek ilaçlama şirketleri tarafından kullanılan ve genel olarak kullanıldığı tüm alanlarda netice vermiş olan ürünlerdir bu ürünlerin içinde fareleri cezbedecek zehir türü ürünler vardır. Fareler bu üründen bir ısırık alırlar ve akabinde susama hissi ile su içtiklerinde tepkimeye geçen ilaç etkisini gösterir ve ölümleri gerçekleşir. Bir diğer uygulama ise canlı fare yakalama istasyonudur. Bu istasyonlarda farelerin muhtemel geçiş yolarına konulur.İçine fare girdikten sonra kapanan ve farenin dışarı çıkmasını engelleyen düzeneklerdir. Bu düzenekde canlı olarak yakalanan fare evden uzak bir noktaya götürülerek kapağı açılıp farenin serbest kalması sağlanabilir. 

Fare kemirgen takip istasyonu veya canlı yakalama istasyonu haricinde farelerin ev içinde geçiş güzergahlarında dezenfeksiyon uygulaması yapılması da gereklidir Bu uygulama farelerin taşımış oldukları mikropları ortama bırakmalarını veyahutta farelerin idrarından kaynaklanan birçok bulaşıcı hastalığında sebebi olan mikroplardan kurtulmak maksadı ile ortamda dezenfeksiyon uygulaması yapılması gerekmektedir. Bilinenin aksine sıvı ilaçlama fareleri öldüren veya farelerin eve gelmesini engelleyen bir uygulama şekli değildir Yapılan sıvı ilaçlama ve dezenfeksiyon çalışması bahsedildiği üzere farelerin bırakmış olduğu mikroplara karşı yapılan bir uygulamadır farelerin yakalanması veya öldürülmesi için gerekli ilaçlama yöntemi fare takip istasyonları ve  fare canlı yakalama kapanlarıdır.

Fare ilaçlamasını kimler yapar?

İlaçlama işi ciddi sonuçları olan son derece riskli olan profesyonel bir hizmet türüdür. Bu sebeple bu işi meslek edinmiş gerekli kurum ve kuruluşlardan eğitim almış bu eğitimler sonunda ilaçlama yapabilmek için sertifikalandırılmış kişilerden ve şirketlerden hizmet alınması gereklidir. Hizmet alacağınız bu kişi veya şirketler yine Sağlık Bakanlığının onayladığı biyosidal ruhsatlı ilaçlarla ilaçlama yapmaları şarttır. Bu işi bilinçsiz şekilde yapan ve neşekl bir ilaç kullandıkları belli olamayan kişilerden hizmet alırken sağlığınızı ve paranızı çöpe atmış olabileceğinizi aklınızdan çıkarmayın.

Fareler Hakkında Bilinmeyenler

Fareler tahmin ettiğimizden çok daha hızlı kaçabilen ve aynı hızda üreyebilen hayvanlardır. Genetik yapı itibariyle insanlara ileri düzeyde benzeyen bu canlılar, tıpkı insanlar gibi yeryüzündeki bütün karasal alanlarda yaşamaktadır. Farelerin yanaklarından omuzlarına kadar inen, dış çene keseleri vardır. Bu keseleri yemek yemek için kullanırlar. Keselerin temizliğini içini dışına çıkarıp, çevirerek yaparlar. Güçlü ön pençelere sahip bu canlılar toprağı rahatça kazabilirler ve topraktaki taşları yerinden oynatmak için de kıvrık kesici dişlerini kullanırlar.

Farelerden Bulaşan Hastalıklara Dikkat

ilaçlama yapılmadığı sürece besin ihtiyaçlarını karşılamak için, soğuyan havalardan korunmak için ya da barınma alanlarını su bastığı için yaşam alanlarımıza yuvalanma yapabilirler. Daha önce yaşadıkları alanlar -genellikle çatılar, kanalizasyonlar, bodrumlar- pis ve mikrop dolu alanlar olduğu için,  evlerimize gelirken bu mikropları da bizlere bulaştırırlar. Farelerden  bulaşan hastalıklar dışkıları ya da salyaları ile bulaşır. Bazende gezindikleri yüzeyler üzerindeki haşere ve mikropları bizlerin yaşam alanlarına bırakabilirler. Bu mikropların insanlara bulaşması sonucunda çeşitli  hastalıklara yakalanabiliriz.