S.S.S.

Haşere ve böcek ilaçlama dezenfeksiyon hakkında merak edilen sorular ve cevapları;

Soru: İlaçlama öncesi veya sonrası yapmam gereken uygulamalar nelerdir
Cevap: Sıvı ilaçlamalarda açıkta gıda bırakılmamalı, mutfakta bulunan tencere, tabak vs gibi eşyaların toplanıp üzerleri kapatılmalı veya kullanılmadan önce yıkanması gerekmektedir.

Soru: İlaçlamadan sonra genel temizlik yapmam gerekir mi?
Cevap: Kokulu ilaçlama uygulamasından sonra gözle fark edilen bölgeleri ıslak bez yardımıyla silerek temizleyebilirsiniz. Ulaşamadığınız noktaları (beyaz eşya arkaları, yatak altı, koltukların alt kısımları) on beş gün sonunda temizlemenizde bir sakınca bulunmamaktadır. Temizliğin 15 gün sonra yapılmasının sebebi yumurtadan çıkacak yeni yavruların ilacın etkisi altından çıkmaması içindir.Jel uygulamasında ise ilaçlama sonrası herhangi bir temizlik yapılmasına gerek yoktur.

Soru: Hangi ilaç uygulamasını öneriyorsunuz?
Cevap: Kokulu ilaçlama tüm haşere (böcek) türleri (tahta kurusu, bit, pire, güve, hamam böcekleri, kalorifer böcekleri,akrep, karınca, tesbih böceği, akarlar, kulağa kaçan, fare, sıçan, çıyan, örümcek, kertenkele , tahta kurdu, sinek, sivri sinek, vb) üzerinde etkilidir. Jel ilaçlama ise hamam böceği,kalorifer böceği,oryantal hamam böceği, amerikan hamam böceği ilaçlama, kara fatma, vb gibi haşereler üzerinde etkilidir.

Soru: fare ıstasyonu nedir? Ne işe yarar?
Cevap: Fare istasyonları ortamdaki farelerin takibini sağlamak için geliştirilmiş plastik korunaklı bir kutudur. İçinde fareler için cezbedici özel bir madde bulunan istasyonlar fareler ile mücadelede profesyonel en iyi yöntem olarak tercih edilmektedir. İstasyon içlerine konulan pasta şeklindeki maddeler fareler ısırdıktan sonra susama hissiyle üzrrine içitiğinde çalışmaya başlar ve ölümle biter. Hemen ölüm olmamasının sebebi farelerin evde ölmemesi koku oluşmaması içindir. Fare dışarı çıkar su içtiği yerde ölür.

Soru: Fare ilaçlamada sıvı ilaçlama yapılır mı?
Cevap: fare ilaçlamada sıvı ilaçlama yapılır ancak bu ilaçlama direk fareye katşı değil farenin gezmiş olduğu ortamlardan taşıdığı mikropların yokedilmesi içindir. Özellikle farelerin idrarlarıyla ortama bıraktıkları mikrop kokusundan daha ziyade ölümcül mikroplar barındırır. Bu sebeple fare ilaçlaması ile beraber sıvı dezenfeksiyon da yapılması elzemdir.

Soru : Dezenfeksiyon ilaçlaması nasıl yapılır, hangi maddeler kullanılır?
Cevap: Dezenfeksiyon ilaçlamasınida sağlık bakanlığı bilim kurulunun önerdiği dezenfektanlarla yapılır. Bunlar alkol bazlı sentetik ya da bitki özlü nano gümüş iyon teknolojisi organik dezenfektan ürünleridir. Kokusızdur ve mekanı terk etmenizi gerektirmeyen ürünlerdir. Eşyalarınızda leke iz bırakmaz temizlik gerektirmez. 

SORU: Jel ilaçlama ile sıvı ilaçlama arasındaki farklar nelerdir?
Cevap: Jel ilaçlama en pratik ilaçlama uygulamalarındandır.  Jel ilaçlama uygulaması öncesinde veya sonrasında temizlik yapmanıza gerek yoktur. Çocuk, yaşlı ve hastaların yaşadığı mekanlarda jel ilaçlama uygulaması güvenli bir biçimde uygulanmaktadır. Sıvı ilaçlama kokulu ve kokusuz olmak üzere ikiye ayrılır. Uygulama şekli havalı pompa veya el motoru iledir. Kokulu ilaçlama yapılırken ilaçlama yapılan yerin kapı ve pencerelerinin kapalı olması gerekir. Uygulamadan sonra ilaçlama yapılan yerin birkaç saat kapalı tutulması gerekir. İlaçlama uygulaması bittikten sonra en az bir saat uygulama yapılan alanı havalandırmalısınız. Kokusuz ilaçlama uygulamalarında ilaçlama yapılacak mekanı terk etmenize gerek yoktur.

Soru : İlaçlama esnasında mekanı terk etmem gerekiyor mu?
Cevap: Kokusuz böcek ilaçlama uygulamalarında yaşam alanlarınızı terk etmenize gerek kalmaz. Kokusuz ilaçlama uygulanan alanda günlük işlerinizi aksatmadan devam edebilirsiniz. Bu ilaçlama yöntemi sayesinde yaşam alanlarınızda ilaç kokusuna maruz kalmazsınız.

Soru : İlaçlama sonrası ekibinizden herhangi bir belge ya da rapor alacak mıyım?Cevap: Evet. İlaçlama sonrasında servis sorumlusu tarafından ilaç uygulama yapılan alanlara ne tür ilaçlar kullanıldığı, kullanılan bu ilaçların miktarlarını ve ekipmanların adlarına ilişkin ayrıntıları içeren servis sorumlunuz ve sizin ortak imzanızı taşıyan bir servis raporu verilecektir. Herhangi bir şey sormak istediğiniz taktirde böcek ilaçlama firmaları hattımızı arayarak her türlü bilgiyi alabilirsiniz.

Soru: Ev içinde ve dışında yapılan ilaçlamalar bitkilerimi veya ev hayvanlarımı etkiler mi?
Cevap: Kokulu ilaçlamalarda insan veya evcil hayvanlar ilaçlama yapılan yerde duramaz.Kokulu ilaçlamanın bitkilere zararı olmaz.Kokusuz ilaçlama ve jel ilaçlama da size bitkilerinize ve evcil hayvanlarınıza zarar vermez. Kokulu uygulamalarda evcil hayvanlarınızın 2 veya 3 saat kadar dışarıya çıkartılması gereklidir.ilaçlama yapılacak alandan dışarıya çıkarmakta zorlandığınız akvaryumunuz bulunuyorsa ilaçlama uygulamasının öncesinde akvaryumunuzu hava almayacak biçimde üzerine ıslak bir havlu örtmelisiniz. Bahçenizi ilaçlatacaksanız uygulanan sıvı ilaçlar kuruyana kadar evcil hayvanlarınızı bahçenizden uzak tutmalısınız.

Soru : Uygulamadan sonra böcek görülebilir mi?
Cevap: Bazen böcek türüne ve yoğunluğuna bağlı olarak kısa süre için görülebilir, her bir böceğin etkilenmesi için ise yeterli miktarda insektisit (ilaç) kullanılması gerekmektedir. Deri ve gerekirse ağız yolu ile de tüketmesi gerekmektedir. Bazı durumlarda ilaçlama sonrasında haşerelerin çoğaldığını görmeniz doğaldır. Çünkü böcek ilacına maruz kalan haşere gruplarının sinir sistemleri etkilendiğinden dolayı, ilaç kalıntılarından uzaklaşmak için ortama çıkıyor olacaklardır. Ayrıca kullanılan insektisitlerin ani etkiden çok kalıcı etki gösterebilmesi ve haşerelerin insektisitlerin yuvalarına taşıyabilmelerine yöneliktir.

Soru: Böcek ısırığı çeşitleri nelerdir?
Cevap: Kenenin bünyesinde insan sağlığını tehdit eden bir enfeksiyon olduğundan kene ısırmalarında derhal bir sağlık kuruluşuna gidilmelidir.Sivrisinek ısırığı, kabartılı ve kaşıntılı olur. Ciltte açık renkte bir kızarıklık görülür.Arı sokması, çok ağrılı ve kısa zamanda sokulan yerde şişme görülür.Akrep sokmasında ağrı, kızarıklık, şişkinlik görülür ancak bazı türlerinin zehirli olduğu unutulmamalı ve size değişik gelen bir tür ise derhal en yakın bir sağlık kuruluşuna gidilmelidir.Pire ısırmalarında ısırılan bölgede kümeler halinde çizik kızarıklıklar görülür.Akar istilasında vücutta çok fazla kaşıntı görülür.

Soru: Evi neden böcekler basar?
Cevap: Evlerimiz böceklerin basmasının nedeni, yaşadığımız alanların sıcak olması, evlerimizde besin kaynaklarının olması, kan emici böcekler için de bizi besin kaynağı olarak görmeleri, eğer yaşadığımız ortam hijyen açısından yeterli bir standartta değilse zaten onların doğal olarak habitatlarını sağlamış oluyoruz. Ayrıca açıkta bırakılan yiyecekler, nemli veya rutubetli ortamlar böceklerin yaşadığımız alanlara gelmelerine zemin sağlar.


Soru: Böcek ısırığı alerjisi nasıl anlaşılır?
Cevap: Mide bulantısı, kusma ve ishal görülmesi, baş dönmesi, vücudun çeşitli yerlerinde ödem oluşması, nefes alırken zorlanma, karında kramba benzer ağrılar, kaşıntı ve kızarıklık gibi belirtilerdir.

Soru: Böcekler neye gelmez?Cevap: Öncelikle böceklerin yaşam alanlarımızda barınmamaları için temizliğe önem vermeliyiz. Ortamın düzenli olarak havalandırılması, tamir edilmesi gereken çatlak, sızıntı, kırık ve boşlukların kapatılması yada onarılması, açıkta yiyecek bırakılmaması, evdeki çöplerin fazla bekletilmemesi gibi önlemler almak böceklerin ortamımıza gelmelerini engelleyecek en doğal önlemlerdir. Eğer ki gıda üzerine bir işletmeniz varsa periodik şekilde ilaçlama hizmeti almak daha doğru olacaktır.